Skogstur - Kokegrop
Læringsmål for turen:
- Erfare ulike boformer uten telt
- Erfaring med tradisjonelle måter å tilberede mat på i naturen (kreativitet med bål)
- Få kunnskap om aktiviteter og opplegg som passer i forhold til grupper og skogsfriluftsliv
- Få opplevelser knyttet til en "solo-overnatting" som kanskje gjør de mer bevisst på hva en kan og ikke kan.
Hvordan tilberede mat i kokegrop
Kokegrop er en veldig gammel metode å tilberede mat på. Resultatet blir en naturlig kjele man kan koke kjøtt og andre matvarer i (Matprat, 2018). Når du skal finne en plass å grave, er det lurt å holde seg unna myr og våte områder slik at vann ikke siger inn. Mat som passer fint til kokegrop er lammelår, kylling, poteter og fisk (Fooladi & Løvøy, 2018).
1. Grav et hull som er ca. en halv meter dypt. Tilpass bredde etter hvor mye mat og stener du trenger å legge i kokegropen. Pass på at topplokket er mest mulig helt. Dette skal du bruke senere til å tette igjen mens maten blir kokt.
2. Finn flate stener til å kle veggene og bunnen i kokegropen (Mytting & Bischoff, 2018). Dette for å minske varmetap. Pass på at stenene ikke stikker opp av gropa, da vil det bli varmetap.
![]() |
Foto: Privat |
3. Fyr opp et bål i kokegropen. La det fyre ordentlig godt, gjerne litt lenger enn du tror. Ha klar runde stener som du skal varme på bålet. For å ikke ødelegge aluminiumsfolien rundt maten, lønner det seg med runde stener. Pass på at du har nok stener til å legge rundt og over maten du skal putte i gropa. Når bålet brenner godt, putter du stenene nedi og lar de bli godt varmet.
4. Når bålet brenner ned, begynner kokegropa å bli klar for maten. Ta opp stenene, og ta bort glør og rester fra bålet. Putt maten nedi gropa, og dekk til med de varme stenene. Putt på topplokket som du gravde opp, og tett alle områder som fordamper med jord eller torv. En bra kokegrop er en kokegrop som ikke slipper ut varme. La maten ligge så lenge du syns er nødvendig. Anbefalt koketid til forskjellig mat: Lammelår (2-4 t), fisk (1-1,5 t), kylling (1-1,5 t), poteter (1,5-2,5 t). Mat med lengst koketid bør ligge i bunnen der det er varmest (Fooladi & Løvøy, 2018). Skal du ta opp maten til forskjellig tid, lønner det seg heller med flere kokegroper. Mens maten koker har du tid til å gjøre andre aktiviteter.
![]() |
Illustrasjon: Kokegrop (kmspeider.no). |
6. Når maten er klar graver du forsiktig opp. Få opp torva, og ta ut stenene. Pass på å ikke stikke hull i aluminiumsfolien med spaden. Når maten er ute, eller du er ferdig med å spise, kan du begynne å tenke på sporløs ferdsel. Legg all jord, stener og torv tilbake der det hører til. Det skal ikke se ut som at noen har vært der du har kokkelert. I tillegg nevner Matprat (2018) at arkeologer anbefaler at man legger en krone ned i gropen. Slik blir det enklere for arkeologene å se at det dreier seg om en ny, og ikke gammel kokegrop.
Oppsummering
Det var en veldig fin tur, og vi fikk prøvd oss på litt forskjellig. Vi fikk brukt mye tid på bål, noe vi syntes var både hyggelig og lærerikt. Det var gøy å tilberede mat på litt andre måter enn vi er vant med, og å sove ute uten telt. Det ble spesielt en veldig erfaringsrik tur, ettersom været var ganske varierende.
Kilder
Litteraturliste
Matprat. (u.å.). Kokegrop. Hentet 21.10.2018 fra: https://www.matprat.no/matnyttig/metoder/kokegrop/kokegrop/
Matprat. (u.å.). Kokegrop. Hentet 21.10.2018 fra: https://www.matprat.no/matnyttig/metoder/kokegrop/kokegrop/
Fooladi & Løvøy. (u.å.). Hvordan lager vi ei kokegrop i dag? Hentet 21.10.2018 fra: https://www.natursekken.no/c1187998/forsok/vis.html?tid=1234129&within_tid=1188274
Mytting & Bischoff. 2018. Friluftsliv. Oslo: Gyldendal Norsk Forlag AS
Bilder
Illustrasjon kokegrop. Hentet 21.10.2018 fra: https://kmspeider.no/aktiviteter/kokegrop-article1570-871.html
Illustrasjon kokegrop. Hentet 21.10.2018 fra: https://kmspeider.no/aktiviteter/kokegrop-article1570-871.html
Kommentarer
Legg inn en kommentar